[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Benimle Çıkar Mısın 8 Hafta Ayfer Yıldız Begüm Funda

11 Nisan 2015 Cumartesi günü gerçekleştirdiğimiz buluşma öncesinde, her ne kadar konuların içinde olsam da oldukça heyecanlı idim. Derneğimizin iletişim kurmuş olduğu ve kendisi ile ilgili bilgileri paylaşmış olduğu kızımızı almak üzere benim gibi gönüllü olan bir arkadaşım ile birlikte gittik.
Kızımızın gitmek istediği yer hakkında bir önerisi olmadığını öğrendiğimiz için, havanın da güzel olmasında yararlanarak “Büyükada”ya gitme fikrini kendisine sunduk. Kendisine refakat eden halası da, kendisi de daha önce hiç adaya gitmediğini söyleyerek keyifle teklifi kabul ettiler. Büyükada’ya giden “Mavi Marmara” teknelerinin engelliler için uygun olduğunu ve rahatlıkla binebildiklerini ve adada da çok rahat hareket edebileceklerini daha önceden biliyorduk. Bostancı’da kaldırım yükseklikleri çok fazla ve bir yönde rampa var, diğer yönde yok. Kaldırım iniş ve çıkışlarda biraz sıkıntı yaşandı ama hala çok deneyimli, oldukça yardımcı oldu.
Vapuru beklerken oldukça heyecanlı olan kızımız Efsun, bindikten sonra, etrafındaki kişilerin onunla sohbet etmesi ile çok rahatladı. Gün boyunca soran birçok kişiye isminin anlamını açıkladı.
Vapur inişinde, ne yapmak istediği sorulunca acıktığını ifade edince önce isteği doğrultusunda bir yemek yedik. Yemek boyunca keyifli idi,” Hadi çabuk faytona bineceğiz.” diyerek sabırsızlandı. Etraftaki herkesle pozitif bir ilişki kuran Efsun, ikimizin arasında oturduğu faytondan beklediği keyfi çok fazla alamadı. Atlar için üzüldüğünü söyledi.
İndikten sonra iyice kıyıya yaklaşarak, martılara simit atmaya başlayınca çok keyiflendi. Kornet, kestane, simit atarak beslediği martılarla mutlu oldu.
Dönüş yolunda duygularını paylaştığımız Efsun, yine adaya gelmek istediğini ifade etti. Pazartesi günü fizik öğretmenine bunların hepsini anlatacağını söyledi.
Çok ama çok keyif aldığım, mutlu olduğum saatlerdi benim için. Efsun kendi telefon numarasını verdi ve biz de çektiğimiz resimleri kendisine ileteceğimizi söyledik.
Efsun daha önce de okul gezileri ile “Akvaryum” ve “1453 Topkapı Müzesi”ne gittiğini söyledi ki, bir çok akranından  şanslı idi.
Arabamızın bagajı boştu, yanımızda su-mendil-ıslak mendil vardı. Su ihtiyacı hep oldu, mutlaka arabada ve yanınızda olmasında fayda var.
Arabaya, faytona transfer konusunda hiçi bir zorluk yaşanmadı, kucağa alınarak transfer edildi. Efsun da el ve kollarını kendisi rahatlıkla kullandığı için yardımcı oldu. Bunları yapabileceği konusunda da cesaretlendirildi. Su, meşrubat kapaklarını, şeker kağıtlarını kendisi açtı. Kestanelerini kendisi ayıkladı. Başlangıçta biraz tedirgin olan Efsun çok kısa süre içinde etrafındaki herkesle sohbet eder hale gelmişti.
Kaldırım iniş-çıkışları dışında hiçbir zorluk yaşamadık. Adada ki restaurantın engelli tuvaleti vardı ama gerek olmadı.
Bu günümü böylesine keyifli geçirmeme neden olduğu için Efsun’a teşekkür ettim. Varlığı ve bilinçli yaklaşımları için de halasına teşekkür ettim. Böyle bir çalışma ile bizleri buluşturduğu için TOFD ailesine de teşekkür ediyorum.

Funda A.


  1. Neden böyle bir çalışmaya dahil olmak istiyorsunuz?

Engelli bireylerin gerek bedensel gerekse manevi açıdan, hayat şartlarında yaşadığı zorluklardan dolayı gerekli ilgiye ihtiyaçları olduğunu ve bunun için de onlara yardım edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Kişilik özelliklerinizi nasıl tarif edersiniz? (içe dönük, dışa dönük, soğukkanlı v.b)Dışa dönük, samimi, sevgi dolu, ciddi, güler yüzlü, korumacı, çalışkan, disiplinli.

Daha önce gönüllü olarak başka çalışmalara katıldınız mı? (Katıldıysanız hangi kurumda ne tür bir çalışma olduğundan biraz bahseder misiniz? )Fidan dikimi- tema vakfı

Bu proje için ne kadar vakit ayırabilirsiniz? ( Cumartesi tam gün, Cumartesi yarım gün, Pazar günü tam gün, Pazar yarım gün / Öğleden önce veya Öğleden sonra ) Cumartesi öğleden sonra tam gün.
Engelli çocuğun araç transferini nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? ( kendinize ait aracınız var mı?)Kendime ait aracım mevcut ve aktif sürücüyüm.

Sizce, engelli bir birey ne tür zorluklar yaşıyor olabilir?Çeşitli nedenlere dayalı olarak ortaya çıkan engelliliğe bağlı olarak engelli birey ve ailesi çeşitli ihtiyaçlara sahip olmakta, psikososyal ve ekonomik sorunlar yaşayabilmektedir.
Engelli kişiler, günlük yaşama, kent yaşamına ve toplum yaşamına sınırlı ölçüde katılabilmektedirler. Eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan kültür ve sanata, spor ve kent standardının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik desteğe, bireysel ve aile danışmanlığı hizmetlerinden gerektiğinde sürekli bakımına kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.

Sizce, engelli bireylerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için bizlere düşen görevler nedir?Engelli bireye günlük yaşam sürecinde gerekli olan iletişim ve bağımsız yaşam becerilerinin kazandırılması gerekmektedir.

Böyle bir gönüllüğün kazanımları size göre neler olacaktır?Engellileri ve sorunlarını daha iyi anlamama yardımcı olacaktır. Zannediyorum ki manevi açıdan huzur getirecek ve yeni birini tanımanın mutluluğunu yaşatacaktır.


Florya Akvaryum
Ziyaret edilen yerlerin engelliye uygunluk durumu nedir?
Uygundu.
Ziyaret ettiğiniz yerlerle ilgili varsa sorunlar ve öneriler:
Çocuklar için keyifli, öğretici bir yer. Daha çok çocuk ziyaret etmek.
Engelli aracıyla ulaşımda bir sorun yaşadınız mı?
Hayır.
Engelli çocuğumuz ile diyalogda bir sorun yaşandı mı?
Yusuf çok dışa dönük, zeki, espri yeteneği olan bir çocuk. Keyifli vakit geçirdik.
Refakatçi ile diyalogda bir sorun yaşandı mı?
Annesi Meryem Hanım hoşsohbet, nazik, düşünceli ve güçlü bir kadındı.
Günün değerlendirmesini yaparsak sizi en etkileyen durum nedir?
Yusuf ve annesinin hayata bakışı, olaylar karşısındaki güçlü, neşeli halleri, bir çocuğun istediğini yerine getirmenin verdiği mutluluk, onun gözlerindeki sevgiyi görmek.
Projeyi değerlendirirsek projenin devamlılığı için görüş ve önerileriniz nedir?
Bir insanın hayatına dokumanın, farkında olmanın, sevginin bu kadar net hissedildiği bir proje ilk fırsatta yine bir arkadaşıma “Benimle Çıkar mısın?” diye soracağım.[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”4468,4469,4470″ img_size=”350×200″][/vc_column][/vc_row]