[vc_row][vc_column][vc_wp_text]Türk Kızılayı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle hayata geçirilen “Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi” kapsamında düzenlenen basın toplantısında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun emniyet kemeriyle ilgili 78. maddesinin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak değiştirilmesi için 1 Kasım seçimi sonrasında milletvekili olacak isimlerden destek istenilecek eylem metni imzalandı.

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Av. Ayşegül Genç yaptığı açıklamada bu projeyle, insan eliyle oluşan bir afet türü olarak algıladıkları trafik kazaları konusunun odak noktasını oluşturan emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kısmına dikkati çektiklerini anlattı.

Genç, yasanın ilgili maddesinde ciddi değişiklikler yapılması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Bugünkü toplantımızın amacı buydu. Bu kapsamda bir değişiklik talebimiz var ve bu talebi imza altına aldık. Trafik kazalarını önlemekle alakalı bu projeye destek veren 6 derneğin de iştirakiyle bunu gerçekleştirdik. Sivil toplum kuruluşlarınca desteklenen ‘Türk Kızılayı Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’ kapsamında 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun emniyet kemeriyle ilgili 78. Maddesi’nin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak değiştirilmesi için bir eylem metni hazırladık. Bunu 1 Kasım seçimleri sonrasında milletvekillerimize ulaştıracağız ve bu konuda onlardan destek isteyeceğiz.”

– “Ölüm aparatı”

Emniyet kemeri takılmadığında sinyali engelleyen aparatların çok ucuza satıldığını ve kolayca temin edildiğini dile getiren Genç, şunları kaydetti:

“Sizi hayata bağlayan bir kemeri ortadan kaldırıp, 3 liralık sinyal kesen aparatla kendinizi ve sevdiklerinizi riske atıyorsunuz. Ayrıca emniyet kemeri takmama cezasının artırılmasını talep ediyoruz. Ölüm aparatlarıyla alakalı tanımlamaların çok net yapılmasını talep ediyoruz. Çocuk koltuklarının kullanımının Dünya Sağlık Örgütü standartları çerçevesinde düzenlenmesini istiyoruz. Bu nedenle daha önce çok daha muğlak ifadeler içeren ilgili maddenin detaylı hale getirilmesini istiyoruz. Güçlü bir yasayla güçlü bir sonuç almayı düşünüyoruz. Bu şekilde de ölümlerin, yaralanmaların, sakatlıkların aza indirgenmesi konusunda Türk Kızılayı üzerine düşen vazifeyi yerine getirecektir.”

Çetinkaya: “Kemer takmama cezası 5 bin lira olsun”

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya da 21 yıl önce geçirdiği trafik kazası neticesinde felç geçirdiğini ve hayatına o günden sonra tekerlikli sandalyeyle devam etmek zorunda kaldığını ifade etti. Çetinkaya, projenin bu kapsamda çok ciddi öneme sahip olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Proje tüm ülkemizi ilgilendiriyor. Yol güvenliği çok önemli. Emniyet kemeri takma alışkanlığı çok önemli. 2918 Sayılı Kanun’un muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir. Şu an emniyet kemeri takmamanın cezası sadece 88 lira. Bu 2 bin lira olmalı, 5 bin lira olmalı. Çünkü insanın bununla alakalı kalıcı sakatlık yaşadığında bunun bedeli çok çok daha fazla. Ya insanlar sürekli eğitilmeli ya da bu cezalar caydırıcı olmalıdır. Kendi kazamda emniyet kemeri takmadım. Hatta bunun için ceza yazıldı ama yoluma yine kemersiz devam ettim. Sonra bir ölüm virajı varmış. Orayı alamadık. Kazada bir ölü, bir de omurilik felçlisi arabadan çıktı. Bunun bana, aileme, ülkeme çok büyük maliyeti var. Hem insani hem de sağlık, sosyal ve ekonomik anlamda çok ciddi kayıplarımız oldu. Bu nedenlerle projemizi destekleyin, bu sayede kazaların sayısında azalma sağlayalım. Çünkü kaza kader değildir. Önce tedbirini alacaksın sonra kaderini yaşayacaksın.”

Yapılan basın toplantısının ardından Yol Güvenliği Savunuculuğu Projesi’ne destek veren Türk Kızılayı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği,Türk Tabipleri Birliği, Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği ve Türk Sürüş Akademisi temsilcilerince “Trafik Kazaları için Mücadeleye Çağrı” başlıklı ortak deklarasyon imzalandı.

İmzalanan eylem metni 1 Kasım Seçimleri sonrası yeni meclise gönderilerek 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun emniyet kemeriyle ilgili 78. Maddesi’nin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak değiştirilmesi istenecek.

 

 [/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”4223,4222,4221,4220″ img_size=”350×200″][/vc_column][/vc_row]