Semra Çetinkaya

GENEL BAŞKAN

Semra Çetinkaya 1962 yılında İstanbul’da doğdu. 1970 yılında ailesiyle Almanya’ya taşınan Çetinkaya, eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndü. İş hayatına sigorta sektöründe başlayan Çetinkaya 1994 yılına kadar sektörde çalışmaya devam etti. Aynı yıl geçirdiği trafik kazası sonrası hayatına omurilik felçlisi olarak devam etmek zorunda kalan Semra Çetinkaya, 1998 yılında Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin kurucuları arasında yer almış ve omurilik felçlisi bireylerin sosyal ve ekonomik hakları için pek çok projeyi hayata geçirmiştir. Aynı zamanda omurilik felcine yol açan kaza ve durumların önlenebilirliği kapsamında farkındalık çalışmalarına da imza atan Çetinkaya, şu anda Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Yer Aldığı Çalışma ve Projeler
Buradaengellendim.com
32 yaşında, geçirdiği kaza sonrası tekerlekli sandalye ile hayatına devam etmek zorunda kalan Semra Çetinkaya, sosyal yaşam alanlarında yaşadığı zorluklar için farkındalık yaratma amacıyla kızı Tuğba ile “Buradaengellendim.com” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında günlük hayatta yolda giderken, otobüse binerken ya da bir mekâna girip çıkarken engellendikleri noktaları fotoğraflayarak “Buradaengellendim.com” sitesinde paylaşarak dikkat çektiler. Bugüne kadar Türkiye genelinde on binlerce kişi tarafından sayısız mesaj alan site üzerinden bu noktaların ve hizmetlerin iyileştirilmesi konusunda % 80 başarı sağladı. Yapılan çalışma aynı zamanda ulusal ve uluslararası 13 ödüle layık görüldü. Alınan ödüllerden bazıları; Proje; Mixx Awards Türkiye Kamu Hizmetleri Ödülü (2011), Altın Örümcek, MediaCta Felis Başarı Ödülü (2012), Kristal Fare Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü (2012), Polonya Varshova Orange 3.lük Ödülü, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ve Engelsiz Web Sayfası Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır
Grundtvig- Missing Link (2012-2013)
2012 -2013 yılları arasında gerçekleşen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin ortağı olduğu ve Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme – Grundtvig Ortaklık Programı tarafından desteklenen Missing Link Projesi’nde Türkiye, İsveç, İngiltere ve Belçika ortak yer almıştır. TOFD’yi temsilen projede yer alan Çetinkaya, engelli çocuğu olan ailelerin çocuklarını aile içinde yetiştirmek, organizasyonlarda sorumluluk almak, sunulan sosyal servislerin yönetiminde yer almaları gibi konularda bilgilendirilmesi, motive edilmesi, eğitilmesi ve desteklenmesi amacıyla düzenlenen çalışmalarda görev almıştır.
Leonardo Da Vinci – Employment for Everyone (2012-2013)
Semra Çetinkaya, 2012 -2013 yılları arasında gerçekleşen Employment for Everyone (Herkes için İstihdam) projesinde Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği adına koordinatörlük görevini yürütmüştür. Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme – Leonardo da Vinci Ortaklık Programı tarafından desteklenen projede mesleki eğitim ve istihdam konularında görev almıştır. Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya, Slovenya ve İtalya ortak çalışmasıyla uygulanan projede engellilerin mesleki eğitimleri ve istihdamları konusunda araştırmalar yapılması, örnek projelerden oluşan bir web sayfası hazırlanması ve engelli istihdamının teşvik edilmesi amaçlanmıştır.
İstanbul Kalkınma Ajansı – Kırlangıç Projesi
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği  adına, ortopedik engelli gençlerin eğitimsizlik, engellilik, zor yaşam çevreleri ve yoksulluk, korunmaya muhtaçlık gibi nedenlerle ortaya çıkan dezavantajlarının azaltılması için bilgi, beceri, yapabilirlik, eğitim, kültür, sanat, kişisel gelişim gibi sosyal hizmetlere erişimlerinin artırılarak eşit fırsatlar sunulmasına ve sağlıklı bir toplum inşa edilmesine katkı sağlamak için yapılan çalışmaları yürütmüştür.
TUTORS – (TUTORS – Akran Danışmanlığı: Omurilik Felçli İnsanların Kişisel Özgürlüklerinin Desteklenmesi Ağı)
2013- 2014 yılları arasında gerçekleşen projede omurilik felçli olan, özellikle yakın zamanda omurilik felci geçiren bireylerin kişisel özgürlük ve bağımsızlıklarını kazanmalarına destek olunması ve toplumda aktif olarak yer almalarını sağlamak amaçlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Hibe Programı tarafından desteklenen proje, yurt dışından FLM – Fundacion del Lesionado Medular (İspanya Omurilik Felçlileri Derneği) koordinatörlüğünde, İspanya’dan ASPAYM MADRID (Madrid Omurilik Felçlileri Derneği), Türkiye’den TOFD ve ÖZEV (Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı – Ankara) partnerliği ile uygulanmıştır.
Sanatsal ve Kültürel Faaliyetler
Semra Çetinkaya Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği bünyesinde hem Türkiye’de hem de uluslararası organizasyonlarda engellilerin yaşadıkları olumsuz durumlar konusunda bilinç yaratmak için “Ayakizi”, “Azizname”, “Yoksa Engel Siz Misiniz?” ve “Halk oyunu ekibi” gibi eserlerin kara mizah konseptiyle sahnelenmesi projelerini yürütmüştür.
Destek Verilen Panel ve Konferanslar
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği aracılığıyla engellilerin yaşadıkları sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olması için alanında uzman doktorlar ile panel ve konferanslar gerçekleştirmiştir.

  • Engellilerin ürolojik sorunları ve tedavileri
  • 2013 – 2014 Engellilerde bası yarası sorunları
  • 2012 – 2013 Engellilerde kalp sağlığı
  • 1998 – 2014 Engellilerde cinsel fonksiyon bozuklukları
  • 1998 – 2014 Engellilerde psikolojik sorunlar

Engellilere Yönelik Gerçekleştirilen Eğitimler
İlk yardım ve kazaları önleme eğitimleri: Üniversite, okullar, polis eğitim merkezleri, jandarma ve itfaiye ekipleri olmak üzere bugüne kadar 300 bin kişiye eğitim verilmiştir.