Toplam alanı 1000 m2’yi aşan binalarda bayan ve erkek için birer özürlü tuvaleti, bu mümkün olamıyorsa her iki cins için bir adet özürlü tuvaleti düzenlenecektir. Özürlü tuvaletinin kapısının temiz açıklığı en az 85 cm olacaktır.
Bu kapı dışarıya açılacak veya sürme kapı olarak düzenlenecektir. Dışarı açılan bir kapı düzenlenmesi durumunda, kapıya içerden kolay kapatılabilmesi için menteşelerden 10 cm uzaklıkta ve yerden 100 cm yükseklikte, düşey ve yatay olabilen bir kol eklenir. Kapı kollarının kolay kavranır ve hareket ettirilebilir türden olmaları gerekir.
Tekerlekli sandalyedeki bir kişinin kullanabileceği kabul edilen en küçük tuvalet kabininin ölçüleri 150cm x 150 cm dir. Burada alafranga tuvalet düzenlenecektir. Klozetin uzun ekseni duvara paralel olarak yer alacak, klozetin duvara en yakın noktasının duvardan uzaklığı 25 cm olarak alınacaktır. Klozetin önünün arkadaki duvardan uzaklığı 70 cm olmalıdır.
Klozetin yanındaki duvara sabit tutunma kolu konur. Bu tutunma kolu 3 – 4 cm çapında bir yuvarlak borudur. Birbirine eşit 70 cm’lik iki kolu olan L biçiminde bir elemandır. Yatay kısmı yerden 75 cm yüksekliktedir, klozetin en öndeki noktasını da 25 cm geçer. Düşey tutunma kısmı yukarı doğrudur. Klozetin duvardan uzakta olan tarafına da duvara doğru kaldırılabilen tutunma kolu konulabilir ama bu zorunlu değildir. Bu tuvalet kabinine küçük bir lâvabo da ilâve edilecektir. Tekerlekli sandalyedeki insanın rahat kullanacağı tuvalet kabininin boyutları ise 220 cm x 220 cm’ dir. Bu durumda kapı sürme kapı olarak da düzenlenebilir ki, aslında sürme kapı tuvaletlerde ve banyolarda daha fazla tercih edilmektedir. 220 cm x 220 cm boyutlarındaki bir tuvalette standarda uygun bir duş köşesinin bulunması da mümkündür.
Klozette oturma yüksekliği 46 – 47 cm olarak elde edilmelidir. Keskin kenarlı olmayan, darbelere dayanıklı klozet kapakları kullanılacaktır. Piyasada özürlü klozeti olarak satılmakta olan mamullerin aranan bu yükseklik şartını sağladıkları şüphelidir. Dolayısı ile bunları kullanmak mecburiyeti yoktur. Özürlü lâvabosu olarak piyasada bulunan lâvabolar da kullanışlı sayılmaz. Çünkü bunlara istendiği şekilde yaklaşılamamaktadır. Ayaksız normal lâvaboların bazıları tekerlekli sandalyedeki insanlar için daha kullanışlıdır.
Üst kenarı ileri çıkarılmış, ayarlanabilen aynaların da bazı mahzurları vardır. Yerden itibaren 95 cm’den başlayan duvara yapıştırılmış 40 cm x 100 cm boyutlarındaki bir ayna yeteri derecede işlevseldir. Özürlülerin ve yaşlıların kullanacağı bütün lâvabolarda hassas parmak kavrayışına gerek bırakmadan kolayca kontrol edilebilen uzun kollu veya haç şeklindeki musluklar tercih edilir.
Tekerlekli sandalyedeki kişiler için düzenlenmiş bulunan tuvalet kabinlerinin önünde de tekerlekli sandalyenin rahatça hareket edebileceği kadar bir alan bulunmalıdır.
Şehirler arası yollardaki petrol istasyonlarında en az bir özürlü tuvaleti bulunmalıdır.